Изпитват ли чувства животните

Здравейте,

В тази статия ще се опитаме да отговорим на въпросите: “Могат ли животните да чувстват и изпитват емоции като нас хората? Докъде стига техният интелект, и вярно ли е твърдението, че те са ръководени единствено от инстинкта?”

Сега, когато сме вече XXI век може би е време да погледнем по-задълбочено над представите ни за животните и техният интелект. Дълги години се говори много за това как животните не са способни да изпитват чувства, да мислят и са ръководени единствено от своя инстинкт за оцеляване. Ние смятаме, че е крайно време да отворим по-широко очи и да признаем, че животните не се отличават чак толкова много от нас хората. Всеки един човек, който отглежда котка, куче или друго домашно животно би трябвало да е осъзнал това.

Домашният любимец чака с нетърпение своите стопани да се прибират у дома, радва се с цялото си съществуване, когато ги е нямало в дълъг период от време, тъжи и изпитва едни от най-силните, присъщи за човека чувства – любов, ревност и страх.

Учени от цял свят правят все по-невероятни открития за животните.
През 1990 г. Римо-католическата църква, чрез папа Йоан Павел II, официално обяви, че „животните притежават душа и хората трябва да обичат и да изпитват солидарност към своите по-малки „братя”.

През 2015 година френският парламент прие законови промени, с които призна животните за живи същества, способни на чувства.

Холандски учени установиха, че прасетата, досущ като хората, могат да изпитват съчувствие едно към друго. Учени от университета в Бристол установиха, че кучетата се делят на песимисти и оптимисти, както при хората.
През 2013 година една любопитна история от Хонг-Конг, разказана в интернет потресе целият свят. Историята за бика, който се разплакал, като малко дете пред вратите на кланица, в която е щял да се прости с живота си. Историята е разказана от касапина Шуй: “Когато видях т.н. глупаво животно как плаче и видях страха и тъгата в очите му, веднага започнах да треперя. Извиках и останалите да видят това … И те бяха изненадани! Животното не искаше да се премести от мястото, само седеше и плачеше като човек, като малко дете.” Шуй твърди, че с неговите колеги са събрали пари и са откупили животното. Когато той отишъл при него и му казал, че няма да го колят бикът станал тръгнал с него.

Досега хората знаеха със сигорност, че само слоновете могат да плачат от тъга. За тях траурът, след като член на стадото умира, е съвсем очевиден. Сигурно може да се открият множество документални филми, изобразяващи погребения и на други животни, които буквално плачат, когато „погребват” мъртвите си и след това остават дълго време – понякога дори дни – до гроба им. Някои слонове плачат и след намирането на отдавна загубен член на семейството.

Други учени доказаха, че някои животни могат да мислят в перспектива, а едно от последните открития на учените от Оксфордския университет доказаха, че делфини и маймуни показват признаци на рефлективно съзнание, което регулира възприятията и паметта.

Ето и едно клипче, което показва как врана (една от най- интелигентните птици) решава логическа задача, която би била непреодолимо препятствие за много хора.

Според нас е неоспоримо, че животните имат интелект. Може би това, което най- много ги отличава от нас хората е, че те не могат да говорят нашия език и не унищожават цялата планета, както правим ние “Най- интелигентните създания на вселената”.