Отглеждане на дете с котка или куче

Има много противоречия за това дали може да се отглежда малко дете с котка или куче. И тъй като навсякъде се набляга на опасностите и негативните възможности, ние решихме да Ви изложим някои от положителните страни от отглеждането на малко дете с домашен любимец.

Отглеждане на дете с котка или куче
Отглеждане на дете с котка или куче

Общуването с животните е изключително важна част от живота на всяко дете. То внася топлина и уют в детската душа и я изпълва с неподправена радост. Когато детето се възпитава с котка или куче то се научава да обича и да уважава животните. Ако хората обичаха и уважаваха животните повече, най вероятно щяхме да живеем в един по- добър свят, в който щяхме да уважаваме повече и самите себе си.

Отглеждане на дете с котка или куче

Всеки има нужда от приятели. Домашното животно може да бъде добър приятел на малкото дете. И децата и животните обичат играта, а играта заздравява приятелството.

Отглеждане на дете с котка или куче

Говори се и се пише много за това, че малкото дете може да има алергия към животното и това да създаде опасност за здравето му. Както и, че когато детето се отглежда заедно с котка или куче това увеличава риска детето да развие някаква алергия, съпроводена по- късно и от астма. Все повече изследвания и доказателства обаче потвърждават точно обратното. Много по-малко вероятно е да проявят и развият алергия децата, които са израснали през първата година от живота си в къща с куче или котка, отколкото тези деца, които са израснали без домашни любимци. Ако се замислим е невъзможно да опазм детето от външната среда, можем само да го подготвим за нея. Това няма как да стане когато детето се отглежда в един инкобатор какъвто се оказва нашият дом. Напротив, колкото повече изолираме детето от външната среда, толкова по- неподготвен е неговият организъм когато се сблъска с нея. До това твърдение достига и доктор Денис Оунби, ръководител на проведеното изследване от Американската Медицинска Асоциация. Д-р Денис Оунби прави изследване със стотици деца и достига до следния извод.
Част от резултатите от изследването в цифри:
– Алергия към котки проявават:
15,5% от децата, които нямат куче или котка вкъщи
11,6% от децата, които имат една котка или едно куче
7,7% от децата, които имат 2 или повече домашни животни
– Алергия към кучета проявяват:
– 8,6% от децата, които нямат куче или котка вкъщи
– 3,5% от децата, които имат една котка или едно куче
– 2,6% от децата, които имат 2 или повече домашни животни
– Позитивен тест към един или повече от няколко алергена (куче, котка, полени, домашен прах и др.), са показали:
– 33,6% от децата, които нямат куче или котка вкъщи
– 15,4% от децата, които имат 2 или повече домашни животни

Отглеждане на дете с котка или куче

Крайният резултат на изследването показва, че вероятно причината за наличието на толкова много деца с алергии и астма е, че ние живеем в твърде стерилен свят и организма на децата не може да изгради защита за опасностите във външната среда. Все пак децата не живеят само в къщи. Те играят и навън, където има много бездомни животни.

Отглеждане на дете с котка или куче

Ние сме на мнение, че ако отглеждаме децата с домашен любимец те са по- щастливи, по- здрави, научават се да обичат и да уважават и се изграждат като по- добри хора.

Отглеждане на дете с котка или куче

Все пак това е отговорно решение, което всеки родител трябва да вземе сам.