СЪВЕТИ

На страница “Съвети” ще намерите много полезна информация относно това как да се грижим за осиновено/приютено животно, с какво можем да се сблъскаме първите месеци след като сме осиновили/приютили животно, какво можем да очакваме от осиновено/приютено животно и много други. На страница “Съвети” публикуваме също интересна и важна информация свързана със сериозни теми при съвместното съжителство със животни. Тук приемаме и публикуваме също и вашите съвети, така че те да са полезни и за останалите читатели в уеб сайта.

Преди да се решите да приберете животно от улицата или да си осиновите такова от приют, помислете добре дали ще имате нужните средства и най-вече достатъчно време за него. Веднъж свикнало с вашите грижи и внимание, на животното ще му е много трудно да заживее отново навън. Нелепо и изключително грозно е колко много домашни любимци всяка година биват изоставяни на улицата, защото собствениците им повече не могат или не искат да се грижат за тях.
Когато си вземете животно от улицата или от приют първо и задължително условие е да му направите подробен преглед при ветеринар със всички задължителни ваксини. В зоомагазините животните са обезпаразитени и ваксинирани, но тези от улицата или от приютите може да не са преглеждани често, най-вече заради липсата на финанси и човешки ресурс.
Изоставените и бездомни животни не са втора употреба. Повечето от тях са имали много труден живот навън. Някои са били подлагани на жестоки изтезания, други гонени и пребивани, трети са били жертва на нещастни случаи. Ако сте от хората, които търсят куче или котка от определена порода, с определен цвят на очите и дължина на косъма, то ви съветваме да отидете в зоомагазин. Повечето от бездомните животни са обикновени на външен вид, някои от тях имат и физически недъзи. Именно бездомното животно обаче може да се превърне във вашия най-верен другар, защото сте му подарили нов шанс за живот.
Важно е да знаете, че някои от изоставените и бездомни животни може да не са се научили да общуват с хора. Поради тази причина те имат нужда от цялата ви любов и внимание. Някои от тези животни нямат и изградени хигиенни навици, така че преценете добре дали ще имате достатъчно време и търпение да възпитате вашия избранник.

Когато си вземете котка за домашен любимец, ще се наложи да я научите на изключително много неща, за да живеете спокойно и мирно с нея. Едно от първите и най-важните неща е да изградите нейните хигиенни навици. Това при котките не е толкова трудно. По начало те са си доста чисти създания – прекарват по-голямата част от времето си, заети в облизване и подреждане на всяко едно от косъмчетата си.
Затова и най-малките котенца са готови да използват котешката тоалетна, стига тя да е в помещението още с пристигането им.
Ето все пак някои полезни съвети от нас:
– Когато котенцето използва по предназначение котешката тоалетна, похвалете го и го погалете. Така ще знае, че е направило нещо, с което ви е зарадвало.
– Ако въпреки наличието на тоалетна , котенцето реши да използва някоя ваша обувка, чанта или дреха като своя тоалетна, скарайте му се и леко го тупнете по муцунката, колкото да ви се разсърди, а не да го нараните. После го занесете до котешката тоалетна и го сложете в нея, за да го използва я предназначение. След няколко такива урока то лесно ще разбере какво се опитвате да му кажете и ще спазва правилата.
Не се препоръчва да удряте котката силно и да й се карате много, защото понякога котките стават доста отмъстителни и редовно ще използват за тоалетна вашите принадлежности – обувки, чанти, дрехи и т.н..

Когато си вземете за домашен любимец кученце, несъмнено в началото на вашето съжителство ще си имате проблеми с почистването. Малките кученца не са наясно, че трябва да излизат навън, когато имат физиологични нужди. Обикновено преди да бъдат отбити от майката, тя се грижи за тяхната хигиена. Трябва да знаете, че в момента, в който кученцето влезе в дома ви, то ще се изпишка, за да отбележи територията си по този начин. В тази ситуация трябва да подходите с любов и разбиране. Отделете място, което ще представлява първоначално тоалетната на кученцето – балкона или банята например. Това е необходимо до ваксинирането на кученцето. Преди и след ваксинирането не е добре кученцето да излиза навън, тъй като може лесно да се разболее.
На пазара се предлагат специални капки за кучешка тоалетна, които, веднъж капнати на определено място, посочват на кученцето къде е мястото за физиологичните му нужди. При липса на подобни капки отделете едно сандъче и го напълнете с пълнеж за котешка тоалетна. Това е добро временно решение. Друг вариант е да използвате вестници, на които кученцето да си върши работата. След като премине периода с ваксинациите, кученцето вече може да се извежда – ветеринарят ще ви обясни кога е възможно това да стане за първи път.
Изведете кученцето веднага след хранене, защото тогава организмът му ще е готов да откликне на желанието ви да имате чиста къща. Извеждайте го по няколко пъти дневно, може и преди хранене, колкото се може по-често, за да свикне да си върши работата навън. Постепенно кученцето само ще започне да ви дава знаци, че иска да излезе – обикновено животните застават до вратата и започват да скимтят или да драскат с нокти по нея, за да ви подсетят, че е време за разходка.

Повечето кучета и котки не обичат банята и като техни грижовни стопани нелеката задача да ги къпем се пада на нас. Вижте няколко основни правила, с които ще превърнете къпането на четирикракия ви приятел в приятна работа както за вас, така и за него.
Златни правила за къпане при кучетата!
– Кога да къпем кучето?
Ако вашето куче живее на двора, то е важно да изберете слънчев и топъл ден, в който да го изкъпете. Ако навън времето е студено, задължително след баня приберете кучето си в добре отоплено помещение, в което да прекара поне една нощ, докато козината му изсъхне напълно.
Ако вашият любимец живее с вас в апартамент или в къща, то къпането трябва да правите вечер след последната разходка. Кучето се къпе вечер, за да изсъхне изцяло преди разходките навън на следващия ден.
– Колко често трябва да къпем кучето си?
Това зависи от породата на кучето или каква е козината му ако не е породисто. Прието правило е кучето да се къпе на 3 месеца. Ако кучето ви има здрави и плътни косми е достатъчно да го къпете на 6 месеца, за да не нарушите естествения защитен слой на козината. Тук естествено изключваме случаите когато кучето се е намърсило. Ако кучето ви е с мека козина, то за него важи златното правило да го къпете на всеки 3 месеца. В случай че козината му е кадифено мека и по-дълга, е желателно на всеки 2 седмици да къпете своя пухкав любимец.
– Къде е най-добре да къпем кучето?
При наличието на вана е най-добре да използвате нея, когато къпете кучето си.
Ако нямате вана, сложете кучето директно на пода в банята, в непосредствена близост до душа. И тук разкриваме една хитринка – не насочвайте главата на кучето към вратата на помещението, за да не предизвикате неговото бягство.
– С какъв сапун или шампоан да изкъпете кучето си?
Задължително къпете вашето куче със специален шампоан за кучета. Такива шампоани се продават във всяка ветеринарна аптека или зоомагазин. Те са с ниска киселинност, като в същото време почистват добре козината на кучето и я правят здрава, еластична и бляскава. Когато избирате шампоан трябва да вземете в предвид възръстта на вашия любимец, дължината на козината му, наличие на паразити. Сред гамата от видове шампоани може да избирате и такива за лесно разресване, на билкова основа, антибактериални, за чувствителна кожа и т.н.
– Как да къпем кучето си?
Преди всичко разрешете козината на вашето куче. Препоръчително е да си подготвите всичко необходимо преди да преминете към къпането: шампоан, балсам, четка за разресване, суха кърпа и други. Водата трябва да бъде с нормална топлина, максимално сходна с телесната температура на животното (38 – 40 градуса). Ако първо намокрите главата му, то със сигурност ще пожелае да се изтръска. Затова започнете от тялото и на последно място измийте главата на кучето. Не е желателно да изсипвате шампоана директно върху кожата му. Предварително сипете малко от измиващия продукт в шепата си, разредете го с вода и чак тогава го нанесете върху гърба на кучето. Втривайте добре чрез кръгови движения, докато разнесете шампоана по краката, гърдите и опашката на четириногия си приятел. След като измиете и главата, изплакнете обилно няколко пъти с вода. Πoдcyшeтe кучето, като изпoлзвaтe мeĸa ĸъpпa.

Ако кучето може да привикне към къпането, то за котката това си остава мисията невъзможна за стопанина.

Златни правила за къпане при котките!
– Колко често трябва да къпем котката си?
Както и при кучетата, така и при котките това зависи до голяма степен от дължината и структурата на косъма. Котката с къс косъм на козината може да се къпе 1-2 пъти в годината. Котка с дълга козина се къпе един път на всеки 4 месеца.
– С какъв сапун или шампоан да изкъпете котката си?
Шампоаните за хора, както и почистващите препарати, могат да бъдат прекалено изсушаващи и дразнещи кожата на котката. Затова е задължително използването на специален шампоан предназначен за котки. Такива шампоани се продават във всяка ветеринарна аптека или зоомагазин. Шампоанът трябва да е подходящ за възрастта на котката и съобразен с типа козина.
– Как да къпя котката?
Важно е преди къпането на котка да си подготвите в банята всичко, което ще ви е необходимо – шампоани, кърпи и други принадлежности. Извиĸaйтe cи пoмoщниĸ – пoняĸoгa двe pъцe нe ca дocтaтъчни cpeщy чeтиpи лaпи. Зaтoвa e дoбpe дa cи извиĸaтe пoмoщниĸ, ĸoйтo дa пpидъpжa и ycпoĸoявa ĸoтĸaтa, ĸoгaтo я ĸъпeтe. Водата, с която ще къпете котката трябва да е с температура по-ниска от 40 градуса. Когато я нагласите, зaпoчнeтe дa oбливaтe ĸoзинaтa на котката c вoдa, ĸaтo внимaвaтe вoдa дa нe пoпaдa в oчитe, yшитe или нoca. Сипете шампоан в шепите си, разтъркайте и нанесете върху котката като зaпoчнeтe дa я paзтpивaтe c пpъcти.
Oтнoвo тpябвa дa внимaвaтe дa нe пoпaднe шaмпoaн в oчитe, yшитe или нoca нa ĸoтĸaтa. Изплaĸнeтe шaмпoaнa oт ĸoзинaтa нa ĸoтĸaтa. Πpoвepeтe дaли нe cтe пpoпycнaли и нe ca ocтaнaли cлeди oт шaмпoaн. Aĸo тoй ocтaнe в ĸoзинaтa нa ĸoтĸaтa мoжe дa пpeдизвиĸa дpaзнeнe нa ĸoжaтa и oбpиви. Объpнeтe cпeциaлнo внимaниe нa ĸoзинaтa пoд бpaдичĸaтa, ĸpaйницитe и пoд ĸopeмчeтo нa ĸoтeтo. Πoдcyшeтe ĸoтĸaтa. Изпoлзвaйтe мeĸa ĸъpпa. Aĸo ĸoтĸaтa Bи тъpпи ceшoap мoжe дa гo изпoлзвaтe, нo гo нacтpoйтe нa ниcĸa тeмпepaтypa и пo – бaвнa cтeпeн.

Когато си вземем домашен любимец, той става част от семейството – полагаме грижа за него, обичаме го, отделяме му време за игри и т.н. Така когато се случи нещо с него, например ако се разболее, започваме да се притесняваме. Не е трудно да разбереш навиците на своя любимец – кога е доволен, кога е раздразно и кога любвеобилен. Не е трудно да разбереш и кога нещо не е наред, наблюдавайки неговото поведение – дали се храни, има ли желание за игра, пие ли вода и посещава ли тоалетна.
Както ние хората, така и кучетата и котките могат да страдат от запек. Но какво да правим, при такива ситуации?
Така наречената констипация при кучетата съвсем не е нещо извънредно, а дори си е доста често срещано състояние. Причината обикновено се крие в това, че животното яде твърде много суха храна – кокали и кости, съчетано с това, че не пие достатъчно вода. Друга причина за запека може да бъде поглъщане на някакво чуждо тяло, което му пречи да се изходи по нормален начин. За да се установи как да се лекува животното трябва да го заведете на ветеринар.

Що се отнася до котките, при тях това се случва в много редки случаи. Обикновено се дължи на погълната козина или неправилно хранене. Наблюдавайте вашия любимец – той трябва да изпразва червата 1 – 2 пъти дневно.
Ако забележите такъв проблем, давайте на котката по-течна храна и изчакайте няколко часа, ако няма ефект, посетете ветеринар. Често пъти този проблем се лекува с парафинова свещичка за деца.

Добави и твоя съвет

Осинови си Куче, Търси дом!